Retete

Şalău pe pat de ciuperci

Ingrediente

File de şalău - 125 gr.
Făină - 17 gr.
Unt - 12 gr.
Vin alb - 10 ml.
Caşcaval - 10 gr.
Ou (gălbenuş) - 1 buc.
Ceapă - 10 gr.
Ciuperci proaspete/conservate - 25 gr.
Lapte - 75 ml.
Lămâie - 10 gr.
Piper boabe - 0,1 gr.
Sare - 5 gr.

Proces tehnologic

Fileul de şalău se porţionează. Ceapa se toacă mărunt. Ciupercile proaspete se curăţă, se spală şi se taie lame. Când se folosesc ciuperci conservate, se scurg de lichid şi se trec prin jet de apă rece, apoi se taie lame. Caşcavalul se rade fin. Ouăle se sparg şi se separă albuşurile de gălbenuşuri. Laptele se fierbe. Lămâia se taie rondele.

Modul de preparare

Fileurile de şalău se fierb în apă cu sare, boabe de piper şi vin. Ciupercile se înăbuşe în 25 gr de unt, împreună cu ceapa. Separat se prepară un sos din 100 gr de unt topit, făină dizolvată în lapte rece (200 ml) şi cantitatea rămasă de lapte, care se fierbe 15 minute. Se răceşte, se adaugă gălbenuşurile, sarea şi ciupercile şi se toarnă totul peste bucăţile de peşte aşezate pe un platou pescăresc. Se presară caşcaval ras deasupra şi se introduce vasul la cuptor pentru gratinare.

Servirea

Preparatu se serveşte cald, cu garnitură de cartofi natur şi rondele de lămâie.