Retete

Specialitatea Doripesco

Ingrediente

Crap fără cap - 140 gr.
Ceapă - 10 gr.
Ulei - 15 ml.
Măsline - 25 gr.
Lămâie - 10 gr.
Arpagic - 40 gr.
Făină - 5 gr.
Paste de tomate - 10 gr.
Pătrunjel verde - 5 gr.
Vin alb - 10 ml.
Piper - 0,1 gr.
Sare - 3 gr.

Proces tehnologic

Crapul se porţioneză şi se sărează. Măslinele se opăresc şi se ţin în apă rece. Arpagicul se opăreşte şi se curăţă de coajă. Ceapa se toacă mărunt. O jumătate de lămâie se toacă rondele subţiri, iar din cealaltă jumătate se extrage sucul. Pătrunjelul verde se taie mărunt. Pasta de tomate se diluează în 150 ml de apă.

Modul de preparare

Bucăţile de peşte se aşează într-o tavă cu 50 ml de ulei şi se introduc la cuptor, la foc moderat. Ceapa se înăbuşe în ulei (50 ml) şi apă (50 ml), apoi se adaugă pasta de tomate, făina dizolvată în apă rece, 1 l de apă, piper, sare şi se fierbe. Arpagicul se înăbuşe în 50 ml de ulei, se adaugă în sos împreună cu măslinele şi se fierb 20 de minute. Sosul obţinut se toarnă în tavă peste bucăţile de peşte. La sfârşitul fierberii se adaugă vin, suc de lămâie, pătrunjel verde şi se introduce vasul la cuptor pentru aproximativ 5 minute.

Servirea

Preparatul se serveşte cu felii de lămâie şi pătrunjel verde deasupra.